Zakaj oglašujem blog na Facebook-u?

 

Zakaj-oglašujem-blog

Zakaj bi nekdo oglaševal svoj blog, od katerega ne zasluži niti centa in pri tem metal denar skozi okno? Glede tega imam svojo teorijo, v katero pa se trenutno ne bom spuščal, saj vam ne morem predložiti rezultatov, ki bi jo potrdili, nisem pa tudi ne strokovnjak, da bi mi lahko verjeli na besedo. Bom pa navedel argumente, na katerih teorija sloni.

Ali blog ali pa dnevnik pod vzglavnikom

Sklepam, da ima vsak, ki prične pisati spletni blog, nekaj za povedati in si verjetno hkrati želi, da bi lahko to tudi delil s čim večjim številom ljudi. Smer komunikacije tukaj poteka iz človeka v svet in čisto normalna želja blogerja je, da ima čim več obiskovalcev oz. bralcev. Ne verjamem namreč, da se nekdo odloči in deli svoje misli na spletu ter pričakuje, da jih nihče ne bo pebral. V tem primeru je res bolje uporabiti dnevnik — saj vem, da je lažje tipkati, kot pisati —, ki ga lahko vedno “varno” zakleneš in shraniš pod vzglavnik.

Prijatelji niso moje ciljno občinstvo

Vam pa, ob popolnem zavedanju, da me boste nekateri označili za butla, priznam, da namerno nisem poslal svoje prve — in tudi ne nameravam v prihodnje — objave svojim prijateljem, znancem oz. celotnemu seznamu e-naslovov, ki jih premorem. Seveda je to izredno mikavna taktika, ki lahko pripelje do hitrega dviga števila obiskovalcev spletne strani in posledično dobrega občutka. Vidim pa v tem par pomanjkljivosti.

  1. Moj seznam e-naslovov niti ni tako obsežen.
  2. Ne živim v utvari, da bi vsi iz seznama sporočilo tudi dejansko prebrali.
  3. Prav tako ne verjamem, da bi bilo veliko takih, ki bi nato to sporočilo posredovali svojemu seznamu e-naslovov.
  4. Vprašanje je, koliko bi bilo takšnih, ki bi jih tematika zanimala. Ta se mi zdi najbolj pomembna.

Saj res, da bi se dvignil obisk spletne strani. Res je tudi, da bi dobil tistih nekaj solidarnih všečkov na svoji Facebook strani. Vendar pa bi to bili ljudje, ki ne bi imeli nobene koristi od mojih vsebin, na drugi strani pa tudi jaz ne od njih. Na oglas na Facebook-u pa so kliknili samo — seveda so med njimi tudi radovedneži in ljudje, ki me poznajo — tisti, ki jih je pritegnila vsebina oglasa. Na ta način sem dobil razmeroma nizek bounce rate 41,56 %.

Facebook me ima raje kot prijatelji

Sicer populistična izjava v stilu rumenega tiska, je pa kljub temu čisto na mestu. Svojo drugo objavo sem oglaševal izključno s pomočjo Facebook oglasov. To pomeni, da je nisem objavil ne na svoji Facebook strani in ne na časovnici svojega osebnega Facebook profila. Tako sem vedel, da bo za ves promet — težko verjamem, da bi kdo objave delil s pomočjo e-pošte — , ki ga bo prejela objava na blogu, zaslužen oglas. Prvi rezultati so obetavni, saj je moj oglas videlo več kot 1.800 ljudi. Tistih 31 pa je olajšalo mojo denarnico za vrednost ene kave. Plačljiv doseg je bil pričakovano nizek zaradi majhnosti občinstva (40), kateremu sem oglaševal, organski doseg pa je presegel vsa moja pričakovanja, saj takšne številke dosegajo Facebook strani z več deset tisoč sledilci. Takšnega rezultata ne bi niti približno dosegel, če bi svojo objavo poslal prijateljem po e-pošti.

organic-paid

Seveda pa je najbolj pomemben podatek, koliko ljudi je dejansko kliknilo na oglas oz. kakšen je moj CTR. Ni pa dovolj, da pogledam samo podatek v Ad managerju, ki bi z svojimi dobrimi devetimi odstotki bil neverjeten dosežek. Za bolj realno sliko moram vključiti tudi Google Analytics, s pomočjo katerih sem lahko v statistiko vključil tudi tiste ljudi, ki sem jih dosegel “organsko”. Seveda se je CTR zmanjšal, je pa z svojimi 3,6 % ševedno ostal nad povprečjem, ki za Facebook znaša 2,5 %.

To so vse razlogi, ki me prepričujejo, da še dalje oglašujem blog na Facebook-u. Seveda rezultati ne bodo vedno tako obetavni, sem pa prepričan, da bom skozi čas, prakso, preizkušanjem in dodatnim izobraževanjem  – osnovni pogoj je kot vedno kvalitetna vsebina-  tudi povečal učinkovitost. Upam, da bodo moji rezultati še koga prepričali v uporabo te izredno učinkovite in vsaj zaenkrat cenovno ugodne metode. Bom pa seveda svoja odkritja in tudi napake — v upanju, da jih ne boste ponovili — delil z vami, tako da je najbolje, da se kar naročite na moje e-novice. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top