Kako me je skoraj preslepil Facebook video oglas

ZavajujociPodatki_featuredFB

Cel čas poslušam in berem po spletu, kako imajo Facebook video oglasi visok conversion rate. Tudi do 40%!! Normalno, da sem tudi sam preizkusil to oglaševalsko čudo.  Odločil sem se uporabiti video vodič, kjer sem pokazal, kako lahko oglašujete svojemu seznamu e-naslovov.

Izbira občinstva

Pri občinstvu sem izbral sigurno pot in uporabil WCA (website custom audience), se pravi uporabnike, ki so v zadnjih 180. dneh obiskali moj blog. Po neki logiki bi moral s tem občinstvom doseč najboljše rezultate.

Prvi rezultati

Priznam, da sem rezultate kampanje spremljal od prvega dne, kot sestradan pes spremlja vsak grižljaj lastnika pri kosilu. To, kar sem zagledal, je preseglo vsa moja pričakovanja. Številke za doseg (Reach) in video ogledi (Video Views) so rasle z roko v roki in v določenih trenutkih je bil conversion rate celo preko 80 %. Še najboljši podatek je bil, da sem za vsak ogled plačal samo 0,01 EUR. Fenomenalno! Seveda sem podrobno spremljal Ferkvenco oglasa, za katero sem ugotovil, da je najbolj zaslužna za dvig cene. Tako sem prekinil dostavljanje oglasa, ko je ta dosegla 2,70. Na splošno je dobro držati ferkvenco pod 4 ali 5.

Prilagajanje pogleda v Ad Managerju

Prvo navdušenje se je umirilo in na vrsti je bila bolj podrobna analiza rezultatov. Se pravi, je kdo lajkal video, ga delil z drugimi, koliko lajkov je posledično dobila moja Facebook stran zaradi tega oglasa,…

Prilagojeni-stolpci

Ad Manager vam v pregledu oglasov omogoča prilagajanje stolpcev v prikazu rezultatov. V kolikor se še niste pričeli posluževati tega, vam predlagam, da se poglobite, ker ni nujno, da imate pred sabo podatke, ki vas v določenem trenutku ne zanimajo. Tako sem pričel sestavljati nov prilagojen skupek stolpcev, posebej namenjen video oglasom.  Sedaj sem tudi opazil, da lahko te skupne oglede razčlenim tudi glede na to, koliko odstotkov videa si je kdo ogledal .

Kruta resnica

Zdaj so pa rezultati kazali čisto drugačno sliko. Če sem prej mislil, da si je od 331 uporabnikov video  ogledalo 264  — Facebook namreč za ogled šteje vsakega uporabnika, ki si je video ogledal najmanj 3 sekunde —, sem zdaj ugotovil, da se jih je komaj 123 prebilo do desetih sekund, borih 34 si pa je ogledalo video do 30 sekund, se pravi tretjino videa. Kar gromozanska razlika glede na to, kako sem se veselil na začetku. Na koncu sem se odločil, da lahko za realen podatek uporabim število ljudi, ki si je ogledalo 75 % mojega videa. Zadnji del se namreč ne nanaša več na obravnavano temo.

Končni rezultat

Na koncu  se je conversion rate ustavil na 5,4 % in je tako celo nad mojim povprečjem, tako da je video medij, ki ga bom definitivno še uporabljal.. Zanimivo je, da sem iz te oglaševalske akcije dobil celo en klik na blog, čeprav to ni bil moj osnovni cilj. To pomeni, da si je nekdo ogledal video v celoti in na koncu celo kliknil na CTA (call to action). Oglas je tudi pripomogel, da sem pridobil 4 nove lajke moje FB strani, tako je, glede na pridobivanje novih lajkov, oglas pristal na drugem mestu. Ko pa upoštevam strošek pridobitve novega sledilca, pa je daleč na prvem mestu. Pod črto, sem lahko z izkupičkom kar zadovoljen. Še posebej, ko pogledam, da sem za vsak ogled — Upošteval sem samo uporabnike, ki so si ogledali vsaj 75 % videa — plačal 19 centov.

Uporaba videa v oglaševanju je definitivno pametna odločitev — vsaj jaz sem eden tistih, ki si raje ogledam video, kot pa se prebijam skozi vrstice teksta —, ki pa jo mora seveda spremljati dobra vsebina in pravilno branje rezultatov.  Če uporabim malo samokritike, bi moj oglas, glede na to, da sem ga serviral obiskovalcem bloga, moral doseči boljše rezultate. To pomeni da ali ne vem, kaj si moji bralci želijo, ali pa je vsebina prava in je problem v njeni kvaliteti. Tukaj pridete na vrsti vi — še posebej tisti, ki ste si vzeli čas in prebrali to objavo do konca —, da mi poveste, kakšne vsebine si želite, oziroma kaj je tisto, kar moram popraviti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top