Facebook lajk ≠ kupec

Lajk-ni-enako-kupecPodjetja (in tudi nekateri posamezniki) se izredno rada pohvalijo s številom všečkov, ki jih ima njihova Facebook stran in res je, da njihovo število uspešno pripomore k širjenju sporočila po časovnicah uporabnikov. Ampak dajmo pogledati realno. Dolga je namreč pot od tega, da všečkam fotko skoka s padalom in dejanskim vkrcanjem na letalo ter skokom iz njega. To vsesplošno poveličevanje všečkov je privedlo do tega, da se podjetja bolj osredotočajo na to, kako bodo od uporabnikov pridobila čimveč všečkov, kot pa da bi razmišljala, kako bodo (tudi preko svoje FB strani) oplemenitile svoj posel.

Problem prioritet

Prvo vprašanje, ki si ga podjetje mora zastaviti,preden ustvari svojo FB stran, je, kako bo to pripomoglo k izboljšanju poslovnih rezultatov. Zgolj brezglavo zbiranje všečkov brez izdelane stategije, bo težko privedlo do rezultatov, ki jih podjetje (oz. bi jih naj) pričakuje. Saj verjamem, da je izredno mamljivo “pogooglati” in objaviti posnetek prikupnih otrok ali mačk, ker ste nekje prebrali, da imajo te vrste vsebin največjo gledanost.

Priznajte, vsi smo že objavili kakšen posnetek ali fotko, za katero smo mislili, da je fenomenalna in nato strmeli v ekran ter čakali, da se pojavijo številke zraven tiste ikone zemlje v središču za obvestila.

Vendar pa je to komunikacija primerna za običajnega porabnika, saj težko verjamem, da bi npr. trgovski potnik v nakup svojega izdelka nagovarjal s posnetkom pojočega psa. Saj res, da bi verjetno ob sebi zbral številčnejše občinstvo, me pa zanima koliko izdelkov bi na ta način prodal, če sploh kakšnega.

Varljivi analitični podatki

Druga nevarnost je, ko si administrator napačno razlaga metrijske podatke, ki lahko kaj hitro pokažejo napačno sliko. Vzemimo na primer podjetje, ki ima nekaj več kot 30.000 sledilcev, hkrati pa je doseg objav v določenem tednu znašal dobrih 16.000. To so številke, ki bi jih z veseljem predstavil svojim nadrejenim. Na drugi strani pa imamo morda podatek “post engagement” zgolj dobrih 1.700, ki predstavlja povprečje všečkov, komentarjev, deljenj in klikov na objavo. Na koncu to število niti ni tako zanemarljivo, vendar pa bi ga moral postaviti ob bok KPI (ključni kazalniki uspeha), da bi lahko dobil bolj realno sliko uspešnosti svojih objav. Zanimivo bi bilo namreč tudi vedeti, koliko teh uporabnikov je dejansko tudi potencialnih kupcev.

Seveda je to samo vrh ledene gore tržnega komuniciranja na Facebooku in potrebno je veliko načrtovanja, kreativnosti in analize podatkov, da lahko iz te platforme potegnemo kar največ. Je pa to dober začetek, da svoje razmišljanje usmerimo v pravo smer ter se tako rešimo starih zmotnih prepričanj.

1 thought on “Facebook lajk ≠ kupec”

  1. Pingback: Zakaj oglašujem blog na Facebook-u?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top